Motion till riksdagen
2020/21:2450
av Teresa Carvalho (S)

A-kassa under studietiden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över utökade möjligheter till studier med bibehållen a-kassa och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vid arbetslöshet är det viktigt att tiden används på ett meningsfullt sätt för att individen ska komma i arbete igen. Akassan är en omställningsförsäkring och för att ställa om mellan jobb krävs det allt oftare utbildning. Regeringen har genom Kunskapslyftet totalt tillsatt över 100 000 utbildningsplatser inom komvux, yrkeshögskolan, universitet och högskolor samt folkhögskolan. Dessa platser skapar en möjlighet för fler att utbilda sig för att ta de jobb som finns och växer fram.

Samtidigt som vi vet att utbildning många gånger är den säkraste vägen till jobb kan man inte studera med bibehållen akassa i mer än 20 veckor. Kring detta råder ett stelbent regelverk som hindrar många från att gå in i en utbildning som skulle ge goda utsikter till ett nytt jobb.

Vi bör ge större frihet och möjligheter att göra sig anställningsbar under sin omställningsperiod. Regeringen bör därför se över reglerna för studier med bibehållen akassa.

 

 

Teresa Carvalho (S)