Motion till riksdagen
2020/21:2440
av ClasGöran Carlsson och Monica Haider (båda S)

Fastighetsskatt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i samband med en skattereform se över möjligheten att omvandla den kommunala fastighetsavgiften till en fastighetsskatt baserad på bostadens värde och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

År 2008 ersatte den borgerliga regeringen den dåvarande fastighetsskatten med en ”kommunal fastighetsavgift” med ett högsta takbelopp. Det var ett sätt att omfördela resurser. Det har i praktiken inneburit att skatten inte har minskat särskilt mycket totalt sett – tvärtom har det resulterat i en stor omfördelning. Den tidigare fastighetsskatten var baserad på bostadens taxerade värde. Ägde du en dyr bostad betalade du mer i skatt än någon som ägde en billig bostad. Den nya fastighetsavgiften är efter det att tak­beloppet uppnåtts en platt skatt, vilket innebär att alla därefter betalar samma belopp oavsett inkomst eller värdet på fastigheten. Det innebär då att skatten aldrig blir högre än det fastlagda takbeloppet som är indexbundet och räknas om varje år. Det råder inget tvivel om att de mest välbärgade områdena i landet har gynnats mest av den nya fastighetsavgiften, där avgiften i princip halverats.

Klyftorna växer ordentligt i Sverige och det är framförallt ägandet av aktier och fastigheter som belönas. För att bryta klyftorna och åstadkomma mer jämlikhet behövs ökade skatter på ägande och kapital. Effekten av förändringarna 2008 blev en kraftig skattesänkning, framförallt för de boende i Stockholms mest välbärgade förorter som är ägare till Sveriges dyraste villor. Samtidigt slog den hårt mot boende i synnerhet på landsbygden, där de med billigare hus fick en högre fastighetsavgift än med den tidigare fastighetsskatten.

Idag används fastigheter som en lukrativ investeringsmöjlighet med trygg avkastning och är en bransch där spekulation förekommer. En ny fastighetsskatt hade motverkat detta. Inkomsterna från skatten kan användas till att stärka den gemensamma välfärden eller till investeringar i prisvärda hyreslägenheter för mindre välbeställda. Alla fastigheter bör beskattas i relation till sitt marknadsvärde. En fastighetsskatt baserad på bostadens värde är ett sätt att utjämna ekonomiska skillnader.

I ett jämlikt samhälle behöver alla bidra efter förmåga. De som redan har mest har vunnit på den här reformen. Så kan vi inte ha det. Vi behöver en fastighetsskatt med mer progressiv prägel än regressiv, där de med de dyraste fastigheterna också får betala mer i skatt – samtidigt som billiga småhus inte blir lika hårt beskattade som idag.

 

 

ClasGöran Carlsson (S)

Monica Haider (S)