Motion till riksdagen
2020/21:2435
av ClasGöran Carlsson och Monica Haider (båda S)

Översyn av gode mäns villkor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över villkoren för gode män och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En person som på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande, som behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person, är i ett utsatt och sårbart läge.

Som det ser ut idag kan det dröja länge innan en god man kan tillsättas. Det beror bland annat på att bristen på gode män är stor trots att kommunerna försöker att rekrytera. Uppdraget som god man kan vara komplext. Det är inte ovanligt med skulder och ärenden hos Kronofogden som den gode mannen måste arbeta med. Det kan krävas ett stort ansvar och engagemang.

I några av landets kommuner har professionella gode män anställts eftersom bristen på frivilliga varit stor. Det har varit en nödvändig utveckling för att kunna tillgodose behoven, men samtidigt kan det ställa till med problem. Godmanskapet är personligt och under semestrar och ledigheter är det svårigheter att lämna över ansvaret.

Godmanskapet är en viktig funktion, men utmaningarna är stora. För att möta dagens och framtidens behov behöver förutsättningarna och villkoren för den som blir god man ses över. Men man behöver även verka för att lagen om godmanskap ses över och kompletteras med förutsättningar för professionella gode män.

 

 

ClasGöran Carlsson (S)

Monica Haider (S)