Motion till riksdagen
2020/21:2430
av Abraham Halef (S)

Religiösa och etniska minoriteter i Irak och Syrien


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige i FN bör ta initiativ till att den religiösa och etniska mosaiken bevaras i Irak och Syrien och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att minoriteters såsom syrianers, assyriers och kaldéers religions- och övertygelsefrihet bör säkras och att en religionsdialog bör föras mellan olika religiösa och etniska grupper i Irak och Syrien och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är av stor vikt att Sverige via FN uppmärksammar den svåra och utmanande situationen för religiösa och etniska minoriteter i hela Mellanöstern. Särskilt besvärlig är situationen i Irak och Syrien där de som tillhör etniska minoriteter, så som syrianer, assyrier och kaldéer, i åratal varit utsatta för förföljelse.

I och med de radikala extremisternas intåg i Irak och Syrien har situationen för dessa grupper förvärrats och förföljelserna har tagit en ny vändning i form av utdrivning från deras hem, konfiskering av egendom och ständiga hot.

De som tillhör religiösa och etniska minoriteter behöver skydd och likaså behöver de etniska minoriteternas språk och kultur respekteras och bevaras. Det är av yttersta vikt att den religiösa och etniska mosaiken bevaras och att fokus ligger på dialog mellan företrädare för de olika religionerna och etniciteterna.

 

 

Abraham Halef (S)