Motion till riksdagen
2020/21:2420
av Azadeh Rojhan Gustafsson m.fl. (S)

Underlätta krediter till kooperation och ekonomiska föreningar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över vilka förutsättningar som krävs för att underlätta krediter till kooperation och ekonomiska föreningar, i synnerhet på landsbygden för att underlätta för serviceföretag och utveckling på landsbygd, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De ekonomiska föreningarna är en viktig del i vårt samhälle. Stödet och intresset för kooperativa företag ökar och med den nya tekniken har delningsekonomin också fått större möjligheter. Genom att en ekonomisk förening bildas skapas en demokratisk organisation och struktur för hur nyttorna kan fördelas och medskapandet vara i centrum. Många vittnar dock om behovet av tydligare och förbättrade förutsättningar för ekonomiska föreningar och kooperativa företag. Kooperativa företag har genom sin affärsmodell inbyggda fördelar ur ett hållbarhetsperspektiv, men det finns också andra tydliga möjligheter som inte fullt ut tas till vara i dag.

Den 1 juli 2018 trädde den nya lagen om ekonomiska föreningar (prop. 2017/18:185) i kraft. Den nya lagen förenklar och förbättrar förutsättningarna för att bedriva koopera­tivt företagande och ekonomiska föreningar. Kooperativa företag är en viktig del av det svenska näringslivet och enbart de 100 största kooperativa företagen omsätter 400 miljarder kronor årligen och har cirka 100 000 anställda.

Undersökningar visar att synen på kooperativa löningar är positiv bland Sveriges befolkning. För att samhället ska kunna dra nytta av de fördelar som finns med kooperativt företagande behöver dock kunskapen om associationsformen höjas. Staten har en särskild möjlighet att bidra till att höja kunskapen om kooperationen via de myndigheter som på olika sätt har till uppdrag att stödja och utveckla det svenska näringslivet, men då behöver de få en tydlig instruktion om dess betydelse.

Bankerna är idag väldigt negativt inställda till att bevilja krediter till kooperativa företag samt ekonomiska föreningar. Detta är hämmande för utvecklingen framförallt på landsbygden där dessa företagsformer kan vara det enda alternativet för att få igång en verksamhet. Det handlar i många fall om företag i servicesektorn, som små lands­bygdsbutiker eller energiföretag där intresset är stort från många enskilda.

 

 

Azadeh Rojhan Gustafsson (S)

 

Hanna Westerén (S)

Hans Ekström (S)

Ingemar Nilsson (S)

Isak From (S)

Johan Andersson (S)

Johanna Haraldsson (S)

Kalle Olsson (S)

Marianne Pettersson (S)