I det fjärde kapitlet, 11:e paragrafen i kommunallagen står det följande:
11 § Förtroendevalda har rätt till den ledighet från sina anställningar som behövs för att de ska kunna fullgöra sina uppdrag. Ledigheten ska omfatta tid för
Den som har ett arbete och en anställning har rätten att få vara ledig för att kunna fullfölja sina uppdrag som förtroendevald. Det är en väsentlig del i vårt demokratisystem och en viktig möjlighet för våra institutioner att kunna gå runt.
Att människor ska kunna engagera sig i sin kommun och vilja förändra den till något bättre är något som inte kan tas för givet och vi behöver uppmuntra fler till att göra det.
Denna paragraf glömmer dock bort vissa målgrupper. Studenter och unga har idag inte någon rätt att få vara lediga från sina egna arbeten, nämligen från skola och universitetsstudier. Det är ett arbete som väldigt många personer ägnar sig åt varje år, och saknaden i paragrafen ställer till problem.
Många unga går kurser eller program som innefattar obligatoriska moment och närvaro. Detta hindrar personer från att fullfölja de eventuella uppdrag som de har eller skulle vilja ha. Istället innebär det extra arbete och mer jobb för att komma ikapp.
Idag ser vi att allt fler partier får allt äldre medlemmar, och de unga som engagerar sig inom kommuner och regioner är endast ett fåtal. Återigen blir det en långsam urholkning av vår demokrati och är ett allvarligt problem som kräver en motsatt trend. Att alla ska ha lika möjligheter att kunna engagera sig och att få ta del av rätten att påverka sitt samhälle ska vara en självklarhet.
Därför bör regeringen överväga att utöka kommunallagens paragraf om rätt till ledighet att också omfatta universitets- och högskolestudier.
Aylin Fazelian (S) |
|
Joakim Järrebring (S) |
Kenneth G Forslund (S) |