Motion till riksdagen
2020/21:2404
av Anna Johansson och Mattias Jonsson (båda S)

Bostad åt alla


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att vidta åtgärder för en hög nyproduktion av bostäder med rimliga boendekostnader samt minskad boendesegregation och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En bostad är en grundläggande mänsklig rättighet. Efter många år av alltför lågt bostadsbyggande har produktionen de senaste åren tagit fart, men fortfarande råder stor bostadsbrist i många kommuner och boendekostnaderna är ett hinder för många att efterfråga de bostäder som byggs. Till detta ska läggas att boendesegregationen i Sverige alltjämt är ett stort och allvarligt problem som inte minst har långtgående konsekvenser för barns och ungas ojämlika uppväxtvillkor.

Fortsatta statliga subventioner för nyproduktion av hyresbostäder med rimliga hyresnivåer är en viktig åtgärd för att minska problemen. Därtill behöver utformningen av bostadsbidragen ses över och ytterligare åtgärder vidtas för att stimulera kommuner och byggherrar att bygga med blandade upplåtelseformer och för olika grupper för att minska boendesegregationen. Därför bör Delegationen mot segregation (Delmos) ges ett särskilt uppdrag att belysa problemen med boendesegregation samt samverka med kommuner, berörda statliga myndigheter och andra relevanta aktörer för att aktivt verka för mer inkluderande och heterogena bostadsområden.

 

 

Anna Johansson (S)

Mattias Jonsson (S)