Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om trafiksäkerhet, nollvisionen och kontroller och tillkännager detta för regeringen.
Sverige har varit och är mycket framgångsrikt i det systematiska trafiksäkerhetsarbetet. En mycket viktig del i trafiksäkerhetsarbetet är att öka tryggheten för både skyddade och oskyddade trafikanter. Varje dag tillbringar många en stor del av arbetstiden i trafiken, i personbilar, taxibilar, bussar och lastbilar. Många svåra olyckor och tillbud inträffar i trafiken. Nollvisionen är grunden för trafiksäkerhetsarbetet i Sverige. Nollvisionen är bilden av en framtid där människor inte dödas eller skadas för livet i vägtrafiken. Beslutet om att arbeta efter nollvisionen har lett till förändringar i trafiksäkerhetspolitiken och i sättet att arbeta med trafiksäkerhet.
Trafiksäkerhetsarbetet har förbättrats av att staten har beslutat om etappmål för trafiksäkerheten. Den långsiktiga trenden är att allt färre skadas och dödas i trafiken, men fortfarande är det alldeles för många som får sätta livet till. Sverige har blivit världsledande i trafiksäkerhet. Planskilda korsningar och mittseparering spar många liv. Smarta bilar, teknik, system och förbättringar av trafikmiljön bidrar också till ökad trafiksäkerhet. Men för att nå nollvisionen måste trafikanterna involveras mer än vad som görs idag. Trafikanter kan bli medvetna om att de själva kan spara liv genom att bete sig rätt i trafiken, hålla avståndet och hålla hastigheten. Staten borde initiera ett folkrörelsearbete med NTF, transportbranschen och fackförbund om ett trafiksäkrare transportsystem.
Trafikverket har tillsammans med 13 aktörer beskrivit sina ambitioner att bidra till en säker vägtrafik i en aktionsplan för 2019–2022. Planen lyfter 111 åtgärder för en säker vägtrafik. Detta är mycket bra, men trafikmiljön blir tuffare för varje år som går. Under de senaste åren har många allvarliga olyckor skett där tunga fordon varit inblandade. Trafikolyckor med tunga fordon får ofta stora konsekvenser. När avstånden kortas till framförvarande bil och olyckan är framme, kan det bli svåra konsekvenser för alla inblandade. Staten bör utreda att tillföra ett nytt hänsynsmål i trafikpolitiken.
Att ligga för nära framförvarande bil är ett farligt beteende som trafikpolisen bör övervaka mer. Kontroller av lastbilschaufförernas körtider bör kunna lösas i det föreslagna systemet för vägslitageskatt, så polisen och Trafikverket bör i framtiden kunna arbeta mer med sitt trafiksäkerhetsarbete med sådana kontroller och arbeta förebyggande med att tunga fordon ska hålla avståndet till framförvarande bil. Trafiksäkerhet bör finnas på ett helt annat sätt i företags och organisationers arbetsmiljöarbete. Detta måste också gälla de utländska åkare som kör i vårt land. Trafikverket arbetar tillsammans med Sveriges branschförening för säkrare vägarbetsplatser, SBSV, för att vända utvecklingen. Detta arbete bör intensifieras. Staten behöver också överväga att skärpa straffen vid trafikbrott i anslutning till vägarbeten.
Jörgen Hellman (S) |
|