Motion till riksdagen
2020/21:2395
av Teres Lindberg (S)

Folkomröstning om monarkins avskaffande


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att frågan om monarkins avskaffande bör underställas folket i en folkomröstning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

”All offentlig makt i Sverige utgår från folket”, så lyder den första paragrafen i reger­ingsformen. Vidare anger regeringsformen att riksdagen är folkets främste företrädare och att den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.

Därtill uttalar regeringsformen att konungen eller drottning som enligt successions­ordningen innehar Sveriges tron är rikets statschef.

Det här rimmar illa. Trots att all offentlig makt ska utgå från folket har folket inget inflytande över vem som är innehavare av det högsta offentliga ämbetet i landet. Ämbetet går istället i arv. Det är ett system som härstammar från 1500-talet.

I ett modernt samhälle är det högst orimligt att statschefen är någon som varken valts eller går att avsätta i demokratiska val. Innehaveran av positionen har ärvt den och sitter mer eller mindre på livstid. Att dessutom vara statschef eller en del av kunga­familjen inskränker regeringsformens 2 § om att den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.

Jag anser att man bör överväga att låta frågan om monarkins avskaffande under­ställas folket i en folkomröstning.

 

 

Teres Lindberg (S)