Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att låta kommuner och regioner få rätt att ta ut avgifter för infrastruktur och tillkännager detta för regeringen.
I Sverige har vi en lång tradition av att finansiera åtaganden över skattsedeln. Det är naturligtvis en rimlig utgångspunkt. Allt mer diskuterar vi dock avgiftsfinansiering av t.ex. infrastrukturinvesteringar. Vi diskuterar även avgifter för att styra t.ex. trafikflöden.
I dag finns det dock lagtekniska hinder mot sådana avgifter. Kommuner och regioner har normalt inte rätt att ta ut avgifter för detta ändamål. Ett särskilt undantag görs dock för parkeringsavgifter. Det har lett till ganska absurda konsekvenser. Den trängselavgift som Stockholms stad ville införa för att minska trängseln på gatorna och finansiera nyinvesteringar i infrastruktur fick istället omvandlas till en statlig trängselskatt. Det innebär också att intäkterna går till staten istället för att förfogas av regionen där de genereras.
Man kan med fog fråga sig varför den trängsel på gatorna som uppstår av bilar som står i kö under färd måste styras genom statlig beskattning medan den trängsel som uppstår när bilarna parkerar längs med gatans kant kan styras med en avgift som tillfaller kommunen.
Det här är egentligen vare sig en ren skattefråga eller en infrastrukturfråga utan en konstitutionell fråga. Problemet ligger i att vår lagstiftning i dag inte tillåter kommuner och regioner att ta ut avgifter. Det bör ändras så att avgifter som syftar till att styra trafikflöden eller finansiera infrastruktursatsningar i regionen kan tas ut lokalt.
Teres Lindberg (S) |
|