Idag är det inte ovanligt att det är svårt och dessutom förenat med mycket höga kostnader för en rättsvårdande myndighet att vid misstanke om brott, alternativt vid en brottsutredning, få hjälp med hemliga tvångsmedel, såsom avlyssning av samtal och datatrafik från etablerade teleoperatörer.
Samma problem gäller även när rättsvårdande myndigheter vill få ut information om loggar med samtalstrafik, datatrafik och positionering, från mobiloperatörerna i Sverige. Detta kan få till följd att denna information inte begärs ut, men som samtidigt hade kunnat vara avgörande för utredningsarbetet och för möjligheterna till en fällande alternativt en friande dom.
Då all denna information idag hanteras digitalt, borde arbetsinsatsen för operatörerna att få ut denna information ur sina system rimligtvis vara förhållandevis låg. Kraven på en hög ersättning från de rättsvårdande myndigheterna för detta, är många gånger oproportionerligt, samtidigt som det kan finnas en massiv ovilja hos vissa operatörer att hjälpa myndigheterna att ta fram denna information.
Det är därför rimligt att det införs ett villkor i operatörernas sändnings- och frekvenstillstånd, om krav på samverkan med rättsvårdande myndigheter samt att reglera ersättningsnivåer för tjänsten att få ut information ur dessa system. Ersättningsnivåerna skall vara rimliga i förhållandet till arbetsinsatsen för att avlyssna, lagra och få ut information om samtalstrafik, datatrafik och positioneringar ur operatörernas system.
Är dessutom operatörerna medvetna om kravet, skulle de lätt kunna vidareutveckla sina system, så att deras arbetsinsats vid begärd samverkan skulle bli minimal.
Eric Westroth (SD) |
|