Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över lagstiftningen för att möjliggöra att patienten kan lämna samtycke digitalt så att ett ombud kan ta del av relevant information digitalt och tillkännager detta för regeringen.
Många äldre men även personer som är svårt sjuka har många gånger svårt att ta tillvara sina egna intressen inom vården. Det är inte alltid lätt att orientera sig som patient mellan olika vårdenheter. Människor uttrycker frustration över hur svårt det är att hitta rätt i vården även när man är förhållandevis frisk. För många blir de anhöriga ett viktigt stöd i kontakten med vården.
För att detta ska kunna ske vill patienten många gånger lämna samtycke så att en anhörig eller vän kan ta del av journaluppgifter. Att ta del av uppgifterna rent praktiskt är inte lätt. Att begära ut handlingar som ombud via papper innebär många gånger att man behöver kontakta varje mottagning för sig med en fullmakt från patienten. Ett enklare sätt för patienten är att lämna en digital fullmakt så att ett ombud kan ta del av uppgifterna digitalt via exempelvis 1177. Detta har varit möjligt att göra fram tills Högsta förvaltningsdomstolen hindrade detta genom en dom (3716‑16). Högsta förvaltningsdomstolen bedömde att detta står i strid med patientdatalagen.
Det är viktigt att den enskildes integritet och säkerhet skyddas, samtidigt som den sjuka får det stöd och hjälp av anhöriga/ombud som är nödvändigt. Det är rimligt att man som patient kan lämna fullmakt till en annan person. Vi anser att lagstiftningen behöver ses över.
Gunilla Carlsson (S) |
Johan Büser (S) |