Motion till riksdagen
2020/21:2382
av Lawen Redar (S)

Åtgärder för en levande, dynamisk och konkurrenskraftig konstmarknad


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i samband med en skattereform se över avdragsrätt för konst och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i samband med en skattereform se över momsen på konst och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Konst, arkitektur, form och design påverkar alla människor dagligen och handlar i grunden om livskvalitet. Sverige har en internationellt erkänd position som ett land med högkvalitativa konstutbildningar, internationellt utbyte och främjandeinsatser för konst­närer. Men i takt med globaliseringen har konkurrensen hårdnat och nya marknads­mässiga insatser är nödvändiga för att stärka svensk konst inhemskt och i den globala konkurrensen.

Konstmarknaden utgörs av en primär- och en sekundärmarknad. Förstahands­marknaden är den marknad där ett konstverk säljs för första gången, vilket vanligen sker i ett galleri eller direkt från konstnären. Andrahandsmarknaden utgörs av konstverk som har sålts tidigare. Där är de främsta aktörerna auktionshus och konsthandlare. Det är även inom andrahandsmarknaden som konstnären har rätt till en följerätt om fem procent.

I syfte att stimulera svensk konst krävs åtgärder på förstahandsmarknaden. Utan galleriernas insatser blir det svårt att ge plats åt nya förmågor, presentera svenska konstnärer för en nationell och internationell publik samt involvera museer, konsthallar och mässor för nya verk. Den svenska konstmarknaden är därtill mycket underutvecklad ur ett internationellt perspektiv, detta samtidigt som den globala förstahandsmarknaden för konsten ständigt växer och omsätter mer.

För att fler konstnärer ska kunna leva på sin utbildning och sitt skapande samt för att stärka svensk konkurrens på konstmarknaden behöver marknaden stimuleras. I dags­läget investeras mer än en halv miljard kronor i utbudet av konst via kostnaden för konstutbildningar och Konstnärsnämndens stöd till konstnärer, medan efterfrågan på samtidskonst inte stimuleras alls. En åtgärd som hade genererat en sådan effekt är att göra konsten primärmarknaden avdragsgill i likhet med flertalet europeiska länder. Där konsten primärmarknaden är avdragsgill har försäljningen av konst till bolag ökat. Därtill finns redan regelmässig infrastruktur för att göra konsten avdragsgill då svenska företag redan idag kan köpa designmöbler avdragsgillt. Åtgärden handlar om att utveckla möjligheten till att även omfatta konst. 

En annan åtgärd är en harmoniserad momssats på konst. Sverige har en av Europas högsta momssatser på konst om 25 procent, vilket påverkar köpviljan och minskar internationell konkurrenskraft. Därtill har gallerier och konstnärer olika momssatser, 25 procent respektive tolv procent, vilket försvårar harmonisering. Momsen bör också harmoniseras med litteratur, teater och konsertverksamhet.

Mot bakgrund av det ovan anförda bör riksdagen ställa sig bakom motionen och överväga behovet av att i samband med en skattereform se över avdragsrätten för och momsen på konst i syfte att stimulera en levande, dynamisk och konkurrenskraftig konstmarknad.

 

 

Lawen Redar (S)