Motion till riksdagen
2020/21:2362
av Lawen Redar (S)

En brottsbalk utan hedersrubricering sätter skugga över statistiken


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa ett hedersbrott i brottsbalken och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det hävdas ibland att samhället står lika handfallet idag som för 18 år sedan, då Fadime Sahindal mördades, inför det hedersrelaterade våldet och förtrycket. Givetvis stämmer inte detta. Idag finns en nationell expertmyndighet, kommunala och regionala resurs­centrum, en nationell stödtelefon, kvinnojourer med särskild kompetens och en bredare allmän kunskap om det hedersrelaterade förtrycket. Regeringen har därtill föreslagit hårdare straff mot barnäktenskap, utreseförbud för barn som riskerar att föras utomlands i syfte att ingå äktenskap eller könsstympning samt att hedersrelaterade brott straffas hårdare. På flertalet högskole- och universitetsutbildningar är det numer obligatoriskt med kunskaper om mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.

Trots dessa framsteg saknas fortfarande nationell statistik om förtryckets omfattning. Socialstyrelsens nationella enkätundersökning, MUCF:s rapport och kommunala under­sökningsinitiativ behöver kompletteras med statistik från rättsvårdande myndigheter. Det kräver dock att hedersmotivet regleras i brottsbalken.

Att det inte finns någon samlad statistik över den hedersrelaterade brottsligheten beror på att brottsligheten främst faller inom ramen för andra brottsrubriceringar i brottsbalken såsom mord, fridskränkning, misshandel, hot, tvång, ofredande och olaga förföljelse. Dessa brott kan ha hedersmotiv men anses idag inte vara specifikt heders­relaterade. Kriminalstatistiken över polisanmälda brott som polisen själva kategoriserar som hedersrelaterade omfattar äktenskapstvång, vilseledande till tvångsäktenskapsresa och könsstympning. Detta gör att det inte är möjligt att avgöra och redovisa hur många av de andra polisanmälda brotten som är hedersrelaterade eller haft heder som motiv.

För att kriminalstatistiken ska ge en mer heltäckande bild av brott som utgör heders­brott eller begås med hedersmotiv behöver en ny brottsrubricering införas i brotts­balken. Regeringen fattade beslut den 18 juli 2019 om direktiv till att utreda ett särskilt hedersbrott. Utredningen ska ta ställning till om det bör införas en särskild straffbestäm­melse, med en egen brottsbeteckning, som uttryckligen tar sikte på hedersrelaterat våld och förtryck samt lämna förslag på en sådan reglering oavsett ställningstagande. Upp­draget ska senast redovisas den 30 september 2020.

Att samhället reagerar kraftfullt mot alla former av hedersförtryck är av största vikt. Vi behöver samtidigt veta hur stor omfattningen av problemet är samt betona allvaret i brottsligheten. Ett nytt hedersbrott bör därför införas i brottsbalken.

 

 

Lawen Redar (S)