Motion till riksdagen
2020/21:2335
av Boriana Åberg (M)

Grovt brott mot tystnadsplikten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa en ny brottsrubricering, grovt brott mot tystnadsplikten, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För att förhindra att känslig information från polisens databaser hamnar i händerna på kriminella aktörer bör en ny brottsrubricering införas – grovt brott mot tystnadsplikten.

Fallet med den kvinnliga passkontrollanten som hade gjort ett stort antal förbjudna sökningar på två personer, som senare mördats, i polisens it-system med hemliga uppgifter visar att nuvarande lagstiftning inte är tillräcklig. Straffet för brott mot tystnadsplikten är böter eller fängelse i högst ett år. När en anställd gör otillåtna sökningar i känsliga databaser, för att senare föra dem vidare, eller sälja dem till kriminella, kan skadorna bli enorma. Kollegors liv kan stå på spel, utredningar kan spolieras etcetera. I Sverige ser vi en situation med en framväxande allt grövre och organiserad brottslighet. Då gäller det att inte ständigt hamna i bakvattnet. Samhället måste helt enkelt vidta proportionella åtgärder.

 

 

Boriana Åberg (M)