Motion till riksdagen
2020/21:2322
av Boriana Åberg (M)

Ett nationellt biljettsystem


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa ett nationellt biljettsystem och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige finns ett uttalat mål om ett mer hållbart resande. Flera resenärer ska lockas att ta tåget istället för bilen eller flyget. Ett större utbud, som också ger lägre priser, är ett mycket verkningsfullt konkurrensmedel. Statistik visar att sedan privatägda MTR Express startade trafik på sträckan Stockholm–Göteborg år 2015 har statliga SJ:s biljettpriser sänkts med 13 procent, och tågresandet har ökat.

En grundläggande förutsättning är att det råder konkurrens på lika villkor för de svenska järnvägstransportörerna. Med nuvarande förhållanden är det i princip omöjligt att etablera ny lönsam persontågstrafik, då nya bolag inte får tillgång till den helt dominerande biljettplattformen. Det är SJ som på egen hand bestämmer vilka andra operatörer som ska släppas in i försäljningskanalen sj.se. Avregleringen av järnvägs­marknaden måste därför genomföras hela vägen, så att kunderna på ett och samma ställe kan få tillgång till information om tågavgångar och priser för alla operatörer.  

Den statliga utredningen Ett nationellt biljettsystem (SOU 2020:25) belyser svårigheterna att köpa biljetter för resor över länsgränserna och föreslår ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i Sverige. Ett nationellt biljettsystem till vilket alla operatörer har tillgång skulle underlätta för passagerarna, bidra till konkurrens på lika villkor och därigenom bidra till att uppfylla målet om ett mer hållbart resande.

 

 

Boriana Åberg (M)