Motion till riksdagen
2020/21:2305
av Kjell Jansson (M)

Förbud mot bottentrålning efter ostkusten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda ett gemensamt förbud i EU mot bottentrålning i Östersjön och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Fiskbeståndet har minskat kraftigt i Östersjön. Det finns flera orsaker till det. Miljö­förstöring kommer främst från de tidigare öststaterna som släppt ut både olja och avlopp direkt i Östersjön. Det fria fisket som riksdagen beslutade om 1975 är en av grund­orsakerna till minskat fiskbestånd. Alla fick efter det i princip fri tillgång att fiska på enskilda vatten. Så här i efterhand är det tydligt att man genomförde en reform utan ansvar.

Idag finns inga betydande planer på återplantering som kan göra större skillnad och det råder ett i stor uträckning dåligt samarbete med privata vattenägare. Till detta så har kommersiella företag med auktoriserade fiskeguider notoriskt fiskat på privata vatten utan att ersätta ägarna till vattnen. Detta sammantaget har gjort att beståndet minskat successivt under åren. Nu har dessutom stora trålare börjat med vad som kan benämnas som rovfiske med bottentrålning efter ostkusten. Det gör att det lokala småskaliga fisket är på väg att slås ut på ostkusten. Därför bör det utredas hur vi som första steg för att rädda fiskbeståndet på ostkusten kan förbjuda bottentrålning.

 

 

Kjell Jansson (M)