Motion till riksdagen
2020/21:2297
av Sten Bergheden (M)

Minska den svenska vargstammen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att anpassa och minska ned vargstammen till max 170 vargar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vargstammen är för stor i Sverige och de för många svenska vargarna finns på en förhållandevis liten yta i Sverige, vilket gör att påfrestningarna för landsbygden i dessa områden är helt ohållbara. Därför måste vargstammen minskas ner till den nivå riks­dagen fattade beslut om 2013, dvs en vargstam på max 170–270 vargar.

Sverige behöver öka sin matproduktion och sin export av svenska livsmedel och detta måste prioriteras för att kunna skapa jobb och tillväxt på landsbygden. Sverige producerar bland världens absolut mest klimatsmarta livsmedel och därför behöver mer mat produceras i Sverige både för inhemsk konsumtion och för en ökad matexport från Sverige.

En för stor vargstam i Sverige gör att stora mängder tamboskap dödas, skadas och skräms, vilket påverkar matproduktionen och djurhållningen negativt. Och att männi­skor på landsbygden ska tvingas att ge upp sin djurhållning på grund av för många vargangrepp är oacceptabelt.

Jakten är en annan viktig verksamhet i Sverige som har skötts av jägare på ett helt föredömligt sätt, men en för stor vargstam är mycket negativt för en fungerande jakt och viltvård. Att inte kunna släppa sina hundar på grund av vargattacker eller låta bra kli­matsmart viltkött gå förlorat till vargmat är inget som Sveriges landsbygd ska behöva tåla, och därför måste vargstammen minskas till en nivå som kan vara acceptabel för landsbygden, djurhållningen och jakten.

 

 

Sten Bergheden (M)