Under riksmötet 2019/20 behandlades en liknande motion. Trafikutskottet gav i sitt ställningstagande då exempel på olika slags dokumentation som har tillkommit för att uppmärksamma detta svåra arbetsmiljöbrott. Men några i min mening konkreta åtgärder som kan göra skillnad presenterades ej. Utskottet sammanfattade slutligen frågan med: ”Utskottet finner även detta år att nuvarande regler är väl avvägda.”
För undertecknad är det ett anmärkningsvärt uttalande då de i samma text har redovisat att det förra året omkom 1 person och skadades 173 personer i anslutning till ett vägarbete. Till detta kommer ett stort mörkertal som rör trafikolyckor i anslutning till vägarbeten där ingen förolyckades eller skadades utan olyckan resulterade i skador på fordon eller utrustning.
Förra sommaren presenterade fackförbundet Seko en rapport om vägarbetarnas arbetsmiljö som visade att situationen de senaste tio åren har blivit mycket värre. I rapporten redovisas bland annat en enkät som visar att dubbelt så många vägarbetare (59 % jämfört med 31 % år 2009) har varit med om incidenter på sin arbetsplats. Rapporten visade också att andelen vägarbetare som känner oro för att olyckstillbud kan inträffa uppgick till drygt 90 procent, vilket är en dubblering jämfört med 2009. Detta sammantaget visar att mer konkreta åtgärder måste vidtas. Därför väcks denna motion igen.
År 2014 beslutade danska folketinget att fördubbla bötesbeloppen för den som kör för fort förbi pågående vägarbeten. Likaså sänkte Danmark gränsen för körkortsåterkallelse. Syftet var att skapa säkrare arbetsplatser. Det var ett viktigt beslut som också Sverige borde ta efter.
I en enkät som Seko utförde år 2016 svarade åtta av tio vägarbetare att de oroade sig för bristande säkerhet och nästan varannan uppgav att de under det senaste året hade upplevt minst en trafikrelaterad incident. Dessvärre visade Sekos undersökning också att antalet olyckor vid vägarbetsplatserna hade ökat stadigt sedan år 2009 – en utveckling som rimligtvis inte kan få fortsätta.
Ett samarbete mellan myndigheter och företag har inletts för att stävja den oroande utvecklingen. Det är bra, men för att stoppa de omdömeslösa fortkörningarna måste mer till. Undertecknad anser därför att regeringen bör se över möjligheten att dels höja bötesbeloppet vid fortkörning förbi pågående vägarbeten, dels sänka gränsen för körkortsåterkallelse vid fortkörning förbi pågående vägarbeten. Detta måtte riksdagen ge regeringen tillkänna.
Betty Malmberg (M) |
|