Motion till riksdagen
2020/21:2277
av Sten Bergheden (M)

Beredskapslager av mat


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda och planera för beredskapslager av livsmedel och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är långt ifrån självförsörjande på mat, vilket är oerhört allvarligt om landet på något sätt skulle bli avspärrat eller råka ut för långvariga stopp av transporter.

Livsmedelsstrategin har tydligt pekat ut att svensk livsmedelsproduktion ska öka, men tyvärr har flera politiska beslut istället haft negativ effekt på utveckling av svensk matproduktion.

I väntan på en mer landsbygdsvänlig politik och en ökad svensk livsmedelsproduk­tion måste Sverige se över sina beredskapslager, hur vi ska klara av landets livsmedels­försörjning vid en avspärrning, blockad, krig eller andra hot och faror som kan riskera att vi inte har livsmedel till vår befolkning. Sveriges matproduktion måste öka kraftigt så att Sverige därmed klarar av sin egen självförsörjning och blir mindre sårbart vid kriser.

Sverige bör omgående utreda och planera för beredskapslager för livsmedel så att vi klarar av försörjningen under en avspärrning eller andra handelsstörningar och kriser.

 

 

Sten Bergheden (M)