Motion till riksdagen
2020/21:2269
av Sten Bergheden (M)

Utvärdering av bildandet av Västra Götalandsregionen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att man innan man påbörjar processer med att bilda nya regioner bör genomföra en utvärdering av bildandet av Västra Götalandsregionen så att man i framtiden kan dra lärdom av de misstag som då gjordes och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att man efter utvärderingen bör överväga att kompensera de kommuner i Västra Götaland som har blivit drabbade av att man från staten inte har följt de ingångna avtalen och löften som då utfärdades och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda om regioner verkligen är det effektivaste sättet att styra på och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Nya regioner löser inte dagens och framtidens problem. Innan man ens funderar på att skapa nya regioner måste man lära sig av historien och utvärdera de regioner som är bildade. Därför bör regeringen skyndsamt göra en djupare utvärdering av Västra Götalands regionbildning. Västra Götalandsregionen bildades 1999 av Göteborgs län och Bohuslän, Älvsborgs län och Skaraborgs län. Tveksamheten var stor från många håll till en stor region och nyttan med den. För att då locka/tvinga med de olika länen gjordes det upp en överenskommelse om var man ville ha de olika regionala arbets­platserna, och var de statliga arbetsplatserna skulle placeras. Denna överenskommelse låg sedan som grund inför bildandet av VGL.

Efter regionsbildningen har man sedan från regionens och statens sida struntat i överenskommelsen och både region och statliga verksamheter har flyttat sin verksamhet till andra platser än vad som sades från början. Därför är det nu viktigt att innan man över huvud taget går vidare med nya utredningar om eventuella regionsbildningar verkligen göra en utvärdering och dra lärdom av vad som har skett i Västra Götaland. Ingår staten, regionen och kommunerna en överenskommelse som ska ligga som grund till hur man ser på placeringar och arbetstillfällen då ska också regionen och staten sedan självklart följa denna. Om det senare visar sig nödvändigt att omförhandla överenskommelsen eller delar av överenskommelsen ska detta göras med berörda kommuner och ett nytt avtal bör i så fall godkännas innan beslut kan tas. Efter utvär­deringen måste man också överväga möjligheten att på lämpligt sätt kompensera de kommuner som blivit förfördelade och inte fått den verksamhet till sin kommun som överenskommelsen utlovade. Man behöver också utreda om regioner verkligen är det effektivaste sättet att styra på.

 

 

Sten Bergheden (M)