Motion till riksdagen
2020/21:2264
av Sten Bergheden (M)

Stödet för politiska sekreterare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att se över stödet till politiska sekreterare så att ledamoten själv kan avgöra mer hur stödet och hjälpen i det politiska arbetet ska utformas och tillkännager detta för riksdagsstyrelsen.

Motivering

Arbetet som ledamot är omfattande i allt ifrån kunskapsinhämtning till att lägga förslag på ny lagstiftning. Det krävs många timmar till besök, kontakter och förberedelser för att kunna jobba effektivt. Arbetet skiljer sig också mycket mellan olika ledamöter och arbetet påverkas också mycket av vilken valkrets ledamoten kommer ifrån. De leda­möter som kommer från en valkrets ute i landet får ofta hantera alla riksdagens frågor i sin valkrets, medan till exempel ledamöter från Stockholm som har många ledamöter från samma valkrets kan dela upp frågorna mellan sig och därmed minska arbetsbördan.

Riksdagen har ju därför infört ett stöd för politiska sekreterare som ska hjälpa leda­moten i dennes riksdagsuppdrag. Det här stödet för politiska sekreterare betalas ut till partiet som sedan hanterar detta för att ge stöd till sina ledamöter. Det är ett system som de flesta partier använder och det fungerar i huvudsak bra.

Men stödet är till för ledamoten och inflytande över stödet och hur pengarna ska användas när det gäller stöd av politiska sekreterare bör ökas. Därför behöver man se över hur ledamotens inflytande kan ökas när det gäller hur stödet för politiska sekrete­rare ska användas. Detta behöver ses över och justeras så att ledamoten mer själv kan avgöra hur stödet och hjälpen i det politiska arbetet ska utformas.

 

 

Sten Bergheden (M)