Motion till riksdagen
2020/21:2247
av Lars Hjälmered (M)

Åtgärder för att värna transporter och mobilitet i händelse av kris


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en beredskapsplan för transporter och mobilitet i händelser av kris och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är ett stort och glest befolkat land. Vi har stora avstånd och ett kallt klimat. Fungerande transporter och mobilitet är helt avgörande för svensk ekonomi. I praktiken handlar det bland annat om att matvaror ska kunna komma till butiker, människor ska kunna ta sig till sina arbeten och färdiga industriprodukter behöver köras till kunder i Sverige eller i andra delar av världen. Utan fungerande person- och godstransporter stannar Sverige.

I ett normalläge i Sverige och världen har vi en trygg försörjning av drivmedel. Ofta tänks knappt hur vi ska säkra drivmedel till fordon och reservkraftaggregat om det blir någon form av kris eller katastrof. Det gångna årets pandemi har satt fingret på detta. Försörjningen har fungerat under pandemin, men kvar är att ta en diskussion om lärdomar samt vad vi kan behöva göra för att säkra drivmedelsförsörjningen vid andra och kommande kriser.

Jag anser att det behövs en nationell plan för beredskap och drivmedelshantering. I arbetet med en sådan plan bör områden som fungerande handelsförbindelser, ansvar, inhemsk produktion samt lagring och logistik för att säkerställa och planera behov och kvantiteter för både civilsamhället och försvaret involveras. Det finns ett nationellt politiskt ansvar att överväga olika åtgärder för att fullfölja en plan. En solid planering gör att Sverige står bättre rustat för kommande kriser.

Om Sverige väljer att avstå krisberedskap för drivmedelsförsörjning blir vårt land mer sårbart. Vi är beroende av drivmedel för fordonstransporten. Trygga leveranser av bränslen är också viktiga för reservkraftaggregat och därmed en komponent för ett tryggt elsystem. Drivmedelsförsörjning är därmed en viktig del i vår beredskap för krig eller kris. Det är därför rimligt att initiera ett arbete med en beredskapsplan.

 

 

Lars Hjälmered (M)