Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av att bibehålla kompetenskrav och tillkännager detta för regeringen.
Vårt land tjänar på att bibehålla kompetenskrav inte minst i en återstart av covid-19.
Det är i tider av att det uppkommer en efterfrågebrist i yrkena lätt att ta till en kortsiktig lösning och lätta på kompetenskrav. Den lösningen gör att yrken devalveras och att kompetens går förlorad. Välfärdssektorn står inför stora utmaningar och då måste lösningen vara att personer söker sig till yrkena med gedigen kompetens. Arbetsplatser med välutbildade medarbetare är garanten för att upprätthålla och utveckla verksamheterna.
Vi har tidigare kunnat se vad som händer då, t ex när intagningen till lärarutbildningen i slutet av 80-talet medgav att lärarstudenter kunde fullfölja kraven från gymnasiet efter att de antagits till läraryrket parallellt med universitetsstudierna till läraryrket. Att ha obehöriga lärare i skolan innebär också i dag att ett antal lärare får en tyngre arbetsbörda då det är de som är betygssättande. På liknande sätt har polisutbildningen sänkt ett antal krav eller så har de tagits bort helt. Rekrytering får aldrig handla om att fylla upp platser utan måste säkerställa att det inte blir volym som går före kvalitet. Det kan bidra till en farlig utveckling när man arbetar med kortsiktiga mål för stunden. Därför måste kompetenskrav bibehållas.
Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) |
|
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) |
Ann-Britt Åsebol (M) |
Malin Höglund (M) |
|