Motion till riksdagen
2020/21:2227
av Maria Malmer Stenergard (M)

Snabbare tillståndsprocesser för en snabbare omställning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om snabbare tillståndsprocesser och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För att minska Sveriges utsläpp och nå klimatmålen krävs god tillgång till el. Sveriges stora utsläppskällor – transportsektorn och industrin – är beroende av ren el för att kunna ställa om.

Sverige har mycket goda förutsättningar för en grön omställning, tack vare att 98 procent av vår elproduktion är fossilfri. Det ska vi vara rädda om. När kärnkraftverk stängs ner och vi tvingas elda med olja motarbetas den nödvändiga omställningen.

Ett annat hinder mot snabb omställning är de mycket långa tillståndsprocesserna för utbyggnad av elnätet. SSAB beskriver exempelvis elkraftförsörjningen som den största tekniska utmaningen för att göra stål utan kol. Till följd av bristande kapacitet i elnäten stoppas också viktiga investeringar, inte minst i södra Sverige.

Och utbyggnaden av kapacitet går långsamt, mycket till följd av långa ledtider i tillståndsprocesserna. Det kan ta så lång tid som tio år.

Ska Sverige ha en chans att ställa om i tid måste tillståndsprocesserna kortas – självklart med bibehållen rättssäkerhet. Regeringen bör därför återkomma med förslag på åtgärder som kan korta tillståndsprocesserna. Man bör också överväga att införa en modell där staten ersätter delar av sökandens kostnader när handläggningstiden över­skrider en viss tid. Det kan sätta tydligare press på myndigheter och domstolar att korta ledtiderna.

 

 

Maria Malmer Stenergard (M)