Motion till riksdagen
2020/21:2226
av Maria Malmer Stenergard (M)

Avskaffa stämpelskatten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga ett avskaffande av stämpelskatten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den som förvärvar en fastighet betalar i dag en expeditionsavgift till Lantmäteriverket. Expeditionsavgiften motsvarar myndighetens kostnader för handläggningen av ägarbytet.

Därutöver måste den som köpt en fastighet eller tomträtt betala stämpelskatt. För privatpersoner och bostadsrättsföreningar är stämpelskatten 1,5 procent av antingen köpeskillingen eller taxeringsvärdet (det som är högst); lägsta kostnad är 50 kronor. För juridiska personer – aktiebolag, föreningar med flera – är stämpelskatten 4,25 procent. Även den som tar ut inteckningar i fastighet debiteras expeditionsavgift samt en stämpelskatt om 2 procent av det inteckningsbeloppet.

Stämpelskatten motsvarar inga faktiska administrativa kostnader knutna till förvärvet, utan dessa täcks av expeditionsavgiften. Stämpelskatten ska i stället ses som en form av omsättningsskatt.

Den som säljer en bostad och förvärvar en fastighet betalar först kapitalvinstskatt, om det har uppkommit vinst, avseende den tidigare bostaden och sedan stämpelskatt vid förvärvet av den nya fastigheten. När bostadsbyte förknippas med transfererings­kostnader inverkar det naturligtvis negativt på rörligheten på bostadsmarknaden.

När företags och människors rörlighet och handlingsutrymme begränsas, hindras också tillväxten, vilket på sikt är negativt för skatteintäkterna. Därutöver kan det ifrågasättas ur ett moraliskt perspektiv om en människas beskattningsbörda bör vara beroende av hur många gånger han eller hon flyttar. Det kan också ifrågasättas att förvärv av bostadsrätter, som kan betinga ett högt värde, är befriade från stämpelskatt.

I den mån staten behöver intäkter bör dessa debiteras genom andra, mer synliga skatter. Stämpelskatten bör därför avskaffas.

 

 

Maria Malmer Stenergard (M)