Motion till riksdagen
2020/21:2222
av Angelika Bengtsson m.fl. (SD)

Kultur på recept


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om kultur på recept och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Kultur på recept är en modell som instiftades under alliansregeringens styre. Forskning visar att kulturupplevelser och kulturaktiviteter kan hjälpa till att stimulera och rehabili­tera personer som stått utanför arbetsmarknaden länge. Framför allt gäller det personer som drabbats av stress, utbrändhet och stroke som behandlats på detta sätt. Det är personer som varit isolerade under längre period och som därmed även tappat själv­känslan, vilket gjort att man inte sökt sig tillbaka till arbetsmarknaden.

Det flera års forskning visar på är att man kan minska stressnivåerna med hjälp av kulturupplevelser. Samtidigt som kulturen hjälper de som mest behöver det så tryggar det även kulturutövarnas arbetstillfällen.

Modern sjukvård med evidensbaserad forskning och kunskap ska ligga till grund för våra sjukhus. Med den senaste erfarenheten kan vi utveckla kunskap som leder till framgång och nya sätt att behandla patienter på och utveckla arbetet framåt.

Eftersom kultur på recept är ett komplement till sjukvården, anser vi att den forskning som gjorts bör användas och skarpa reformer utredas och sjösättas för att kultur i vården på allvar och bredare front ska kunna implementeras och användas inom hälso- och sjukvården.

 

 

Angelika Bengtsson (SD)

 

Aron Emilsson (SD)

Jonas Andersson i Linköping (SD)

Cassandra Sundin (SD)