Motion till riksdagen
2020/21:2216
av Jimmy Ståhl m.fl. (SD)

Avskaffa trängselskatt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda ett avskaffande av trängselskatten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Stockholm och Göteborg tillämpas trängselskatt. Avsikten med denna förordning var att minska trängseln, att betala för den infrastruktur som används och i bästa fall skapa en finansiell kraft med möjlighet att satsa på framtiden. Tyvärr tyder tendenser på att intäkter ibland i stället finansierar skulder för gångna projekt, och försök att minska trängseln har tappat sin funktion eftersom ett minskat resande har uteblivit. Trängseln kan dock öka, vilket till stor del beror på att städerna bygger bort vägar till förmån för bussfiler och cykelbanor och inte satsar på infrastruktur för minskad trängsel för bilismen.

Sveriges invånare lever i dag i ett av världens högst skattebelagda samhällen. Skatten borde räcka till att finansiera den infrastruktur som behövs, utan att några lokala och särskilda avgifter drabbar den enskilde brukaren. Regeringen bör därför utreda ett avskaffande av trängselskatten.

 

 

Jimmy Ståhl (SD)

 

Thomas Morell (SD)

Patrik Jönsson (SD)

Monika Lövgren (SD)