Motion till riksdagen
2020/21:2198
av Sultan Kayhan m.fl. (S)

Skolan måste åter bli grunden i det gemensamma samhällsbygget


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att främja en blandad skola och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att ändra systemet med skolpengen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Klyftorna i Sverige ökar och segregationen växer. Det så kallade fria skolvalet som regeringen Bildt införde 1992 har förstärkt segregationen och fördjupat klyftorna. Trots att skollagen säger att alla barn och unga i Sverige ska ha rätt till en likvärdig utbildning så har man medvetet skapat bra och dåliga skolor. Bra för de som redan har. Dåliga för de som inget har. Segregationen är närvarande så tidigt som i skolbänken.

Socialdemokraterna med Anna Ekström i spetsen vill komma åt de mest uppenbara bristerna i skolsystemet med att se över skolvalet där kötid inte ska vara ett kriterium, skärpa reglerna kring fristående skolor samt göra stora investeringar för att öka jämlik­heten och minska skolsegregationen. Allt detta är viktigt. Vi kan fortsätta göra mer för en likvärdig och jämlik skola. Vilken skola du hamnar i ska inte vara den avgörande faktorn för dina möjligheter att klara studierna och få det liv du önskar. Alla barn ska kunna räkna med en bra och kompenserande utbildning efter behov, oberoende av för­äldrarnas förmåga eller vilja att göra rätt val.

En jämlik skola måste vara grunden i vårt gemensamma samhällsbygge. Skolan kan vara nyckeln till vår sociala sammanhållning. Genom att värna en blandad skola, med barn och unga från olika samhällsgrupper och bostadsområden i de skolor som idag är starkt segregerade, kan vi skapa en likvärdig skola som är inkluderande. Utbildningen behöver utgå ifrån de behov som eleverna har och de krav som arbetsmarknaden och samhället ställer. Det är inte heller rättvist med en rak skolpeng som inte tar hänsyn till elevernas behov och förutsättningar. Skolpengen behöver också ses över som en del i arbetet i att säkerställa likvärdigheten och för att ge alla skolor goda förutsättningar till en bra och kompenserande skola. Morgondagens samhälle förbereds i klassrummen redan idag. Låt oss skapa de bästa möjliga förutsättningarna för en mer jämlik framtid.

 

 

Sultan Kayhan (S)

 

Dag Larsson (S)

Mattias Vepsä (S)

Lawen Redar (S)

Annika Strandhäll (S)

Thomas Hammarberg (S)

Anders Österberg (S)

Teres Lindberg (S)