Motion till riksdagen
2020/21:2195
av Sultan Kayhan m.fl. (S)

Rätten till helomfattande assistans


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över rätten till personlig assistans i syfte att göra den mer allomfattande och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige var ett av 82 länder som år 2007 undertecknade FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Det gjordes för att öka jämlikheten och för att möjliggöra ett fullvärdigt liv i gemenskap med andra. Sedan 1 januari 2020 är barnkon­ventionen är barnkonventionen svensk lag, men ännu är det många barn som nekas sam­hällets stöd och personlig assistans.

Regeringen presenterade nyligen ett förslag om reglering av rätten till assistans för hjälp med andning och sondmatning. Enligt förslaget ska alla moment vid hjälp med andning och sondmatning räknas som assistansgrundande. Även hjälpbehov som ryms inom det normala föräldraansvaret vara assistansgrundande när det rör sig om andning och sondmatning. Förslaget är välkommet, men mer behöver göras. Stödet behöver vara mer omfattande efter dagliga behov, som att klä på sig, förflytta sig och andra dagliga behov.

Enligt ett nytt regeringsförslag vill man att en rättspraxis skrivs in i lagstiftningen utifrån en tolkning som Högsta förvaltningsdomstolen gjorde 2009. De slog då fast att bara den del av hjälpbehovet som är av ”mycket privat och av integritetskänslig karaktär” kan ligga till grund för beräkningen av en persons grundläggande behov. Förslaget har kritiserats brett av funktionshinderrörelsen eftersom det skulle innebära ett undantagande av hjälp med andning och sondmatning. Som en konsekvens skulle tusentals riskera att förlora assistans.

En annan kritiserad fråga är Försäkringskassans återupptagande av tvåårsompröv­ningarna. Det innebär ökad osäkerhet och oförutsägbarhet för den enskilde. Det riskerar även att ytterligare begränsa rätten till personlig assistans och att öka ansvaret för nära anhöriga.

Personlig assistans är en rättighetsfråga och vi har åtaganden att leva upp till. Det är också en fråga om att öka jämlikheten och att ge människor goda levnadsvillkor. För att nå detta behöver vi förbättra assistansen och göra den mer allomfattande.

 

 

Sultan Kayhan (S)

 

Anders Österberg (S)

Annika Strandhäll (S)

Lawen Redar (S)

Mattias Vepsä (S)

Teres Lindberg (S)

Thomas Hammarberg (S)