Motion till riksdagen
2020/21:2194
av Sultan Kayhan m.fl. (S)

Åtgärder mot spelmissbruk


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att begränsa spelreklam och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga ytterligare regleringar inom spelmarknaden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Spelmissbruk är förödande, det splittrar familjer och tar liv. Det drabbar inte bara den enskilde utan det drabbar även vänner, familjer och samhället i stort. Enligt Folkhälso­myndigheten har 340 000 svenskar spelproblem, varav 45 000 har mycket allvarligt spelberoende.

Mot den bakgrunden är de nya regleringar som införts på regeringens initiativ välkomna. Det är också bra att spelmissbruk klassats som sjukdom och att vården har börjat erbjuda hjälp till spelmissbrukare i större omfattning.

Trots detta har vi fortfarande en spelmarknad som medför betydligt lidande för alltför många medborgare. I kombination med en lånemarknad där snabba lån utan säkerhet erbjuds alltför lättvindigt blir konsekvenserna förödande.

Ett sms eller ett mobilsamtal senare kan den spelberoende snabbt få fram nya medel att fördjupa sitt redan förödande spelmissbruk. Ingen tid finns för eftertanke eller seriös kreditkontroll. På internet erbjuds det lån på till 600 000 kronor med ett par minuters kreditprövning. Vilket är oseriöst.

Medborgarna bombarderas inte längre av förledande spelreklam överallt, men spel­reklam förekommer fortfarande. Mer borde göras för att begränsa spelreklamen. I offent­liga miljöer som kollektivtrafik borde spelreklam förbjudas helt.

 

 

Sultan Kayhan (S)

 

Anders Österberg (S)

Annika Strandhäll (S)

Lawen Redar (S)

Mattias Vepsä (S)

Teres Lindberg (S)

Thomas Hammarberg (S)