Motion till riksdagen
2020/21:2193
av Sultan Kayhan m.fl. (S)

Psykisk ohälsa hos äldre


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över vilka åtgärder som krävs för att förebygga, identifiera och behandla äldres psykiska ohälsa och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt Folkhälsomyndigheten har var tredje kvinna och var femte man över 77 år besvär med ångest. Depressioner är väldigt vanligt förekommande. Trots detta är psykisk ohälsa hos den äldre befolkningen en fråga som ofta glöms bort i debatten.

Det är inte så enkelt som att all psykisk ohälsa är likadan och kan behandlas på samma sätt. Det kan många gånger vara svårt att upptäcka psykisk ohälsa hos äldre, eftersom symptomen kan se annorlunda ut och inte sällan misstas för att vara en del av åldrandet. Vården behöver arbeta mer förebyggande arbete och identifiera äldre som har eller riskerar att utveckla psykiska sjukdomar.

Det finns också skillnader mellan grupper bland de äldre. Kvinnor drabbas oftare än män av psykisk ohälsa. Även ensamboende och socialt isolerade personer drabbas oftare av depressioner och ångest. Andra faktorer som är kopplade till psykisk ohälsa är ekono­miska förhållanden och funktionsnedsättning.

Siffror från Socialstyrelsen visar att det nästan varje dag dör en person över 64 år i suicid. Självmordsfrekvensen är dubbelt så hög bland män över 84 år som i befolkning­en i stort. Det krävs mycket mer förebyggande åtgärder för att stoppa självmorden.

Personer 65 år eller äldre med psykisk ohälsa träffar mer sällan en specialist, istället får de oftast vård inom primärvården. Därför är det viktigt att även primärvården har kunskap om äldres psykiska hälsa. Det finns ett behov av utbildningsinsatser inom vården. Området är också eftersatt inom forskning.

 

 

Sultan Kayhan (S)

 

Anders Österberg (S)

Annika Strandhäll (S)

Lawen Redar (S)

Mattias Vepsä (S)

Teres Lindberg (S)

Thomas Hammarberg (S)