Motion till riksdagen
2020/21:2178
av Cecilie Tenfjord Toftby (M)

Effektbalansen måste säkras


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att konkreta åtgärder för hur effektbalansen ska säkras i det svenska elsystemet måste tas fram parallellt med att andelen intermittent el ökar, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Med mera intermittent el måste effekten garanteras. Det svenska energisystemet måste hanteras som en helhet och inte hanteras som självständiga små öar. Den 10 juni 2016 slöts en parlamentarisk energiöverenskommelse i Sveriges riksdag. Kärnkraftens fram­tid säkrades och stödsystemen för förnybar el förlängdes. Överenskommelsen hyllades av samtliga medverkande partier, och lagstiftning, regelverk och stödsystem för att uppnå en stabil, säker och kostnadseffektiv elproduktion togs fram. Moderaterna har lämnat energiöverenskommelsen på grund av att den till stor del redan är genomförd. Nu finns en rad problem på energiområdet som måste lösas.

Ett av resultaten av överenskommelsen är att vi har fått en betydligt mer väderbero­ende elproduktion i det svenska systemet. Detta leder till att vi i tider då det inte blåser eller solen inte skiner får för lite el i elsystemet och vi kan uppleva kortare eller längre elavbrott. Detta kan självklart få stora negativa konsekvenser för vår elintensiva indu­stri, men även för den digitala uppkopplade värld vi lever i som riskerar att släckas ner.

En annan utmaning som vi nu ser är att andelen väderberoende el i systemet vissa tider är mycket stor. Elpriset pressas ner, något som just i de timmar detta händer kan upplevas positivt. Men detta skapar problem då investeringarna i icke väderberoende el blir svåra att räkna hem. Vi behöver ett elsystem som garanterar effektbalansen alla timmar dygnet, året om.

Den rödgröna regeringen har så här långt vägrat ta tag i problemställningen med en osäker leveranssäkerhet. Det senaste förslaget handlar om rotavdrag för solel och ladd­stolpar. Förslag som kan gynna den enskilda ägaren till solelsanläggningen, men som tyvärr inte är något som säkrar att samhället i stort säkras tillräckligt med el när vi behöver det.

Det hävdas från många håll att vår vattenkraft är en garant för att vi ska klara oss utan risk för elavbrott eller störningar i effektbalansen. Efter 2018 års varma och torra sommar ser vi dock att detta inte är en säkerhet. Energiöverenskommelsen har dock brister, uteblivna förslag på hur vi garanterar effekt är en av dem. Nu är det ytterst viktigt att leverera konkreta förslag hur effektbalansen i det svenska elnätet ska upprätthållas. Regeringen måste leverera konkreta förslag på hur en avbrottssituation ska avvärjas. Detta för att tilltron till den svenska elförsörjningen inte ska urholkas. Att förslag nu kommer fram är av yttersta vikt för industrin, hushållen och i förlängningen välfärden i Sverige.

 

 

Cecilie Tenfjord Toftby (M)