Motion till riksdagen
2020/21:2176
av Cecilie Tenfjord Toftby (M)

Ett starkt Sverige med en gemensam nordisk linje i energipolitiken


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna till en gemensam nordisk linje gällande energiproduktion och reglering av energimarknaden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Världen behöver energi för att säkra goda levnadsvillkor, jobb och tillväxt. Samtidigt står vi inför en energiomställning som är absolut nödvändig för att rädda klimatet. Sverige, Europa och världen behöver en elproduktion och energianvändning som inte påverkar klimatet negativt. Globalt är förutsättningarna för att klara energiomställningen mycket olika. Sverige, tillsammans med våra nordiska grannar har mycket goda förut­sättningar för att både klara energiomställningen och samtidigt uppnå fortsatt tillväxt. Att bibehålla vår tillväxt är en förutsättning för att kunde möte de utmaningar som vi står inför.

Vattenkraft och biologiska råvaror från lantbruk och skog förser i dag både elpro­duktion och transportsektorn med förnybar energi. Tillsammans med kärnkraften har vi i de nordiska länderna nära noll-utsläpp i vår elproduktion och vi arbetar målinriktat mot en omställning av industri- och fordonssektorn. För att klara den fortsatta energi­omställningen förutsätter det att vi i Norden får utnyttja våra energiresurser optimalt. Vi ser i dag att EU inte alltid delar vår svenska och nordiska uppfattning om hur vi ska utnyttja våra resurser för att nå klimat- och miljömålen och samtidigt bibehålla välstånd och tillväxt. EU har till exempel tydligt markerat att de har en annan syn på hur energi­tillgången från skogen kan användas, synen på bioråvara i energimixen blir ständigt ifrågasatt från EU-håll.

Det finns i dag inom EU ett antal olika modeller för subventioner och incitament för att öka den klimatsmarta elproduktionen. Olika ekonomiska förutsättningar gör att investeringar inte alltid hamnar där de gör mest nytta, utan där avkastningen för investerarna är som bäst. Detta är något EU har haft synpunkter på och diskussionerna om behovet av ett nytt europeiskt energipaket är ständigt återkommande.

Inför detta bör och får inte Sverige stå ensam i förhandlingarna med EU. Vi såg vilken styrka det var i den nordiska sammanhållningen vid förhandlingar kring skogs­näring och skogspolitik. Norden och Baltikum är EU:s tillväxtkorridor, genom ett systematiskt och formaliserat samarbete kring avgörande EU-frågor, som energipoliti­ken, kommer vi även förbli framgångsrika. Det är till gagn för Sverige, oss som bor här och ett starkt Europa.

 

 

Cecilie Tenfjord Toftby (M)