Motion till riksdagen
2020/21:2169
av Katarina Brännström (M)

Skatteregler för branscher med tillfälliga arbetare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur konkurrens­kraftiga skatteregler kan säkras för de branscher som i sin struktur och tradition är beroende av tillfälliga arbetare i Sverige i stor utsträckning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Svensk bärnäring är viktig för Sverige. Sverige står för omkring 25 procent av världsmarknaden för vildväxande lingon, blåbär och hjortron. Bärnäringen är sedan länge beroende av utländsk arbetskraft i stor utsträckning och varje år kommer tusentals gästarbetare till Sverige i omgångar för att plocka bär. Dessa personer beskattas inte med dagens skatteregler, men utgör ett grundfundament för att ett stort antal svenska företag växer, är konkurrenskraftiga och bidrar till svensk välfärd och utveckling.

Enligt dagens regler beskattas inte arbetstagare i samband med en vistelse som inte överstiger 183 dagar under en tolvmånadersperiod. Regeringen har nu för avsikt att ändra så att arbetstagare som är inhyrda från ett utländskt företag, och som saknar fast driftställe i Sverige ska beskattas i Sverige när personen utför arbete för en verksamhet här.

I grunden är utgångspunkten rimlig – arbetar man och bor i Sverige under viss tid bör man betala skatt i viss uträckning. Men verkligheten är i flera avseenden mer komplex än så, då utländsk arbetskraft är mycket viktig för vissa branscher, då man annars riskerar att inte alls få jobbet utfört. Bärplockning är en sådan bransch, där man har kollektivavtal och erbjuder boende.

En ny skatt riskerar att göra det olönsamt för bärplockarna att komma till Sverige för att arbeta. Det skulle innebära att bärplockningen i Sverige med anställda gästarbetare kommer att försvinna. Skatteregler för den här branschen och liknande branscher bör utformas så att deras konkurrenskraft och möjligheter kan säkras i framtiden. Annars riskerar bären att bli oplockade och en hel bransch riskerar att försvinna.

En ny skattereform bör utredas och utformas så att svenska bärföretags konkurrens­kraft och möjligheter att fortleva kan säkras.

 

 

Katarina Brännström (M)