Motion till riksdagen
2020/21:2168
av Katarina Brännström (M)

Bättre kontroll av systemet med samordningsnummer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över och skärpa systemet med samordningsnummer för utländska medborgare för att förhindra och upptäcka brott och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Samordningsnummer är ett system för identitet för personer som inte är folkbokförda i Sverige, ett slags provisoriskt personnummer. För att erhålla detta nummer krävs varken uppehållstillstånd eller adress i Sverige, personen behöver inte heller besöka Skattever­ket, utan detta kan fås över nätet eller via telefon och fax.

Ursprungligen var det tänkt att personer som kom till Sverige för att arbeta och studera skulle kunna få ett nummer för öppna ett bankkonto eller kunna betala skatt, bland annat. På senare år har Skatteverket rapporterat att samordningsnummer har fått en helt annan innebörd och det finns ett stort missbruk av människor som avser att utnyttja de sociala trygghetssystemen, som begår brott och som även uppvisat flera identiteter. Detta innebär att myndigheten inte har kontroll på vilka personer som vistas i landet eller var de finns, om man har dubbla identiteter etc. Polisen har också rappor­terat om brottslingar som har dessa samordningsnummer, det är svartarbete, bedrägerier, bilmålvakter och liknande.

Av totalt 700 000 utfärdade nummer har endast 150 000 övergått till personnummer, en stor andel av de övriga saknas det tillräcklig kontroll kring. Många av de som fått numret har inte rätt att arbeta i Sverige, det gäller icke-EU-medlemmar. Rutinerna har skärpts hos Skattemyndigheten men fortfarande beskrivs att allt för många nummer troligen utfärdas felaktigt. Regeringen har utrett frågan och lagt en lagändring men det krävs ytterligare skärpningar för att komma tillrätta med välfärdsbrott och andra ekono­miska brott. Det behövs även en mycket bättre samordning med andra myndigheter när man misstänker välfärdsbrott.

Det borde utredas om det är möjligt att införa enhetliga system inom EU med bio­metriska data, så att man höjer säkerheten och minskar möjligheten till välfärdsbrott.

Därför bör systemet med samordningsnummer ses över och kraven skärpas på
id-korten samt för att få numren.

 

 

Katarina Brännström (M)