Motion till riksdagen
2020/21:2158
av Diana Laitinen Carlsson m.fl. (S)

Jämställd fördelning av ekonomiskt bistånd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över lagstiftningen i syfte att fördela utbetalningar av ekonomiskt bistånd lika mellan de vuxna i hushållet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Det har vi blivit genom målmedvetet reformarbete som bland annat gett kvinnor möjlighet att delta på arbetsmarknaden på samma villkor som män och därigenom inte längre är beroende av en man för sin för­sörjning.

Vi vet dock att många kvinnor fortfarande är långt ifrån att kunna känna sig vare sig självständiga eller ekonomiskt oberoende. Något som därför blir särskilt viktigt är att kommuner inte bidrar till att kvinnor blir eller förblir osjälvständiga.

I dag är det stor variation på hur kommuner hanterar utbetalning av ekonomiskt bistånd. I flera kommuner är normalfallet att utbetalning av ekonomiskt bistånd sker till en person, oftast den äldste i hushållet, vilket företrädesvis är mannen i en tvåkönad relation. I vissa särskilda fall, i familjer där det tex förekommit våld eller andra om­ständigheter kan hushållet delas och biståndet fördelas mellan två parter, men detta görs då i undantagsfall, inte regelmässigt.

Utan en egen ekonomi blir det näst intill omöjligt för en kvinna att lämna ett destruktivt förhållande, misshandel eller hedersförtryck. Detta är inget som någon kommun i vårt land ska bidra till, vare sig av okunskap eller obetänksamhet. Alla människor och alla kvinnor ska vara fria och ha möjlighet att själva besluta över sina liv. Att ha möjlighet att förfoga över sin egen ekonomi är själva grunden till detta.

 

 

Diana Laitinen Carlsson (S)

 

Johanna Haraldsson (S)

Carina Ödebrink (S)