Motion till riksdagen
2020/21:2153
av Mattias Jonsson och Anna Johansson (båda S)

Stoppa försäljningen av vapenliknande leksaker


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vapenliknande leksaker och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I augusti för två år sedan sköts en 20-årig man med Downs syndrom ihjäl av polis då man trodde han bar på vapen. Det visade sig senare att han endast hållit i en leksak, men polisen uppfattade situationen som hotfull och svarade med eld. Händelsen har skakat många och utredningar kring polisens ansvar i situationen pågår för fullt men det är inte enbart polisens handlande som bör vara i fokus. Om polisen rycker ut på larm och tycker sig se ett vapen riktat mot sig måste de agera. Frågan är varför det går att få tag på leksaker som liknar verkliga vapen till den grad att situationen blir obehaglig från början?

Leksaksföretag i västvärlden har länge ägnat sig åt tillverkning och försäljning av

verklighetstrogna leksaksmodeller av olika typer av vapen. Detta har tyvärr inspirerat till många våldsamma lekar bland barn där man spelar upp scenarion man kanske inte själv riktigt förstår speciellt om man växer upp i en omhuldad miljö och bara får se attentat och människor på flykt från håll. Krig, dödsskjutningar och pistolhot blir ett kul skämt och barnen formar en rent av osmaklig fascination för vapen. Det är mycket märkligt att man sätter åldersgräns på våldsamma filmer, men tidigt uppmuntrar våra barn att leka lika grymma lekar.

För människor runt omkring kan det också uppstå situationer som känns obehagliga då leksaken uppfattas som ett riktigt vapen, precis som det inledande extremfallet ovan med polisen där en ung människa miste livet som följd. Vi vill med denna motion lyfta frågan om att överväga att förbjuda försäljning av vapenliknande leksaker.

 

 

Mattias Jonsson (S)

Anna Johansson (S)