Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om EBO-lagen och tillkännager detta för regeringen.
Ansvaret för mottagningen av nyanlända ska delas solidariskt mellan kommunerna oavsett färgen på den demokratiskt valda politiska ledningen. Integrationen fungerar bättre, om alla typer av bostadsområden i stad och land är med och delar på ansvaret för mottagningen av asylsökande. Koncentrationer i enskilda bostadsområden eller kommuner skapar sociala problem som samhället, kommuner eller bostadsområden visat sig inte har klarat av att hantera.
Under våren 2018 presenterades den s k Mottagandeutredningens betänkande och detta tillsammans med den kompletterande promemorian Ett socialt hållbart eget boende för asylsökande skickades ut på remiss. Remisstiden utgick den 15/10 2018.
Utredningen föreslog bland annat en förändring av reglerna om hur asylsökandes möjligheter till eget boende kan begränsas. Huvudförslaget innebar att Migrationsverket gör en social prövning i kommuner med socioekonomiskt utsatta områden för att begränsa antalet egenbosatta asylsökande.
I det så kallade januariavtalet slås det fast att en asylsökande som under asylprocessen ordnar eget boende (EBO) i ett område med socioekonomiska utmaningar i någon av de angivna kommunerna inte ska ha rätt till dagersättning. Dessutom föreslås att kommuner själva ska få möjlighet att anmäla områden med sådana socioekonomiska utmaningar som ska omfattas av begränsningen i fråga om dagersättning. Förslaget blev lag 1 januari 2020 och börjar gälla 1 juli 2020 icke retroaktivt.
Utvecklingen behöver följas noga och ytterligare åtgärder vidtas om lagen visar sig otillräcklig.
Mattias Jonsson (S) |
Anna Johansson (S) |