Motion till riksdagen
2020/21:2149
av Per-Arne Håkansson m.fl. (S)

Stärk det lokala kustnära Östersjöfisket i Skåne och Blekinge


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över förutsättningarna för att stärka det lokala och kustnära Östersjöfisket i Skåne och Blekinge och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det lokalt baserade fisket vid Östersjökusten i Skåne och Blekinge har potential till utveckling och tillväxt men står just nu inför betydande utmaningar.

Det pågående torskfiskestoppet har inneburit att våra svenska torskfiskare får allt svårare att hålla sin verksamhet igång. För att främja en utveckling för att stärka såväl svensk livsmedelsproduktion som kunskap och färdigheter på området behöver Öster­sjöfisket lyftas fram med hållbar utveckling, jobb och företagande i fokus.

Det kommer oroväckande signaler från de yrkesaktiva som ännu kämpar på. Danska och tyska kollegor får ersättning som deras regeringar beslutat. Sillfiskestoppet gör inte situationen bättre. Även om vi kan få till stånd ett undantag i sillfisket, hjälper detta inte torskfiskarna.

Simrishamn och Marint center är i centrum för forskning och utveckling kring Östersjöfisket. I ett samarbete för att lyfta dessa frågor nationellt ingår ett 20-tal kommuner.

Just nu pågår uppbyggnaden av en forsknings- och innovationsmiljö för Hanöbukten på Marint centrum, i samarbete mellan Lunds universitet, Simrishamns kommun och Region Skåne. Marint centrum blir därmed en plattform för utveckling och genom­förande av forsknings- och innovationssamarbeten mellan universitetet och kommuner, företag och andra delar av samhället i Hanöbuktsregionen.

Utpekade samverkansområden är

Inom dessa områden ska samarbetet stimulera kunskapsuppbyggnad, miljöåtgärder, innovation och utveckling.

Marint centrum med arbetsplatser, möteslokaler och ett nytt labb blir noden i verksamheten. Till det kommer annan infrastruktur inom Simrishamns kommun, såsom de avloppsreningsverk som byggts respektive håller på att byggas ut med fullskalig rening av läkemedelsrester och andra mikroföroreningar. Byggstenarna i arbetet är att utveckla projekt och samarbeten, aktiviteter och arrangemang samt stå för kunskaps­spridning om den forskning som bedrivs samt om de lösningar som arbetas fram.

De tre första forskningsprojekten är redan igång. Det första handlar om effekterna av invasiva arter på Östersjöns ekosystem.

Projektets mål är att få en bättre förståelse för hur invasiva arter stör Hanöbuktens ekosystem och den biologiska mångfalden och att ta fram ny kunskap som bidrar till åtgärder som förbättrar miljön.

Det andra projektet sätter fokus på vattnet på land och handlar om samverkan mellan företag och offentliga verksamheter om gemensamma resursflöden. Simrishamns kommunala avloppsreningsverk och företag i närområdet kommer på olika sätt att studeras och stimuleras att skapa symbiossamarbeten med cirkulär vattenförsörjning som utgångspunkt. Det tredje projektet har som syfte att genom praktisk experimentell tillämpning av befintlig och ny kunskap från forskningsresultat bidra till en ökad hållbar utveckling av kustsamhällen i Sverige.

Satsningen bygger på en samverkan mellan berörda aktörer och har både nationellt och mellan framförallt Östersjönationer gränsöverskridande perspektiv.

Det bygger på att den lokala småskaliga fiskeindustrin kan överleva och framöver utvecklas och tilltala nya yrkesverksamma i form av personal och entreprenörer.

I sammanhanget kan också betonas såväl klimat- och hälso- som näringspolitiska aspekter.

Klimatpolitiken bygger på närproducerat livsmedel och minskning av köttprodukter. Att fisk generellt sett är ett hälsosamt livsmedel är välkänt. Det näringspolitiska ligger i att skapa grogrund och möjligheter för företag att växa och utvecklas, vilket skapar jobb och främjar tillväxt.

 

 

Per-Arne Håkansson (S)

 

Annelie Karlsson (S)

Heléne Björklund (S)