Motion till riksdagen
2020/21:2134
av Daniel Andersson (S)

Hbtq och EU


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige ska verka för att EU tar fram en handlingsplan för att skydda och värna hbtq-plus-personers mänskliga rättigheter inom EU och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Diskriminering, förtryck och övergrepp grundat på människors sexuella läggning före­kommer över hela världen. Samkönade sexuella relationer är förbjudet i ett sjuttiotal länder och i minst fem av dem kan en person dömas till döden för homosexuella handlingar. I länder där homosexualitet är kriminaliserat fängslas hbtq-personer och diskrimineras i skolan, i arbetslivet och ständigt i vardagen. Sverige behöver stå i framkant för att stärka hbtq-plus-personers rättigheter internationellt och vara en stark röst för de människor som utsätts för våld, hot, trakasserier och tortyr. Kampen för hbtq-personers rättigheter behöver stöd.

Ett demokratiskt samhälle bygger på alla människors lika värde och lika rätt. I dag upplever dessvärre många hbtq-plus-personer fortfarande att rädsla, isolering och diskriminering tillhör vardagen. Vi behöver fler aktiva åtgärder för att bibehålla respek­ten för mänskliga friheter och rättigheter. Sverige behöver vara pådrivande internatio­nellt för att stärka hbtq-plus-personers rättigheter globalt och i synnerhet i EU där länder som Ungern och Polen gör allt för att begränsa de mänskliga rättigheterna och stoppar förslag som vill belysa diskriminerande beteende mot bland annat homosexuella personer.

I detta utnyttjar Ungern och Polen pandemin till att ta i akt att förbjuda abort, sexualundervisning och könskorrigering. Det är ett stort bakslag för EU. EU behöver en övergripande handlingsplan för att skydda hbtq-plus-personers grundläggande rättig­heter så att länder som Ungern och Polen inte kan gå emot grundläggande värderingar. För att skapa samhällen där alla kan utnyttja sina rättigheter fullt ut, oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck behöver skarpare åtgärder vidtas på EU-nivå. EU behöver verka för att mänskliga rättigheter efterlevs i alla medlemsstater och vara en stark röst i världen. Det här handlar om grundläggande värderingar – det är dags för EU att stå upp för dem gemensamt som en union.

 

 

Daniel Andersson (S)