Motion till riksdagen
2020/21:2115
av Sultan Kayhan (S)

Utred hörlurar i trafiken


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över om användning av hörlurar under körning kan innebära en risk i trafiken och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det blir allt vanligare med användning av hörlurar i trafiken. Många hörlurar är dess­utom designade för att stänga ute ljud från omgivningen – bra för att njuta av musiken, sämre för uppmärksamheten i trafiken.

Många gånger räcker det med någon sekunds ouppmärksamhet. Det kan gå väldigt fel väldigt snabbt i trafiken. Trafikolyckor får förödande konsekvenser 2018 var det 204 personer som omkom och många fler skadades.

Det är viktigt att vara uppmärksam på omgivningen under körning. I trafiken finns andra motordrivna fordon, cyklar, sparkcyklar och gående i kombination med väder­förhållanden och annat att ständigt vara vaksam på.

Av den anledningen infördes 2018 ett förbud mot att hålla i mobiltelefon under kör­ning. Genom att hålla händerna på ratten och fokusera på trafiken var syftet att minska på trafikfarligt beteende.

För att nå regeringens mål om halvering av antalet omkomna i trafiken till 2030 be­höver alla potentiella risker i trafiken utvärderas. Nu är det hög tid att även utreda om hörlurar under körning kan innebära en risk i trafiken.

 

 

Sultan Kayhan (S)