Motion till riksdagen
2020/21:2111
av Isak From och Helén Pettersson (båda S)

Statliga företag borde vara föredömen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om bemanningsanställda i statliga bolag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Statliga företag borde vara föredömen. Har du behov av personal så anställ med riktig anställning.

I dag och under många år tillbaka finns det helt eller delvis statligt ägda företag som använder sig av bemanningsföretag på ett systematiskt sätt för att undgå ansvaret för de anställda och kringgå LAS. Detta har lett till att allmänna visstidsanställningar systema­tiskt läggs på varandra till den grad att de som arbetar kvar kan vara anställda av beman­ningsföretaget och ändå vara på samma uppdrag i tio år eller längre.

Denna otrygghet leder till att människor i högre grad mår sämre på arbetsplatsen, oftare blir sjukskrivna samt lider av psykisk ohälsa i större utsträckning än tillsvidare­anställda. Detta bidrar dessutom till en urholkning av arbetares rättigheter och trygghet på arbetsmarknaden i stort.

Med denna motion vill jag stoppa att helt eller delvis statligt ägda företag använder sig av dessa metoder för anställning så att staten bör stå för trygghet samt ordning och reda på arbetsmarknaden.

Statliga företag ska vara föredömen. Har man behov av personal så ska man anställa med riktig anställning samtidigt som bemanningsanställda under toppar kan utgöra en viktig del under en kortare tid, men det får inte göras permanent. Statliga företag ska vara föredömen och särskilt när det kommer till helstatliga företag så har politiken möj­lighet att styra. Ägardirektiven bör utformas så att alla statliga företag som är helt eller delvis statliga uppmuntras till att upphöra med att använda sig av bemanningsföretag över längre tid än ett års anställning. Efter ett års anställning på bemanningsföretaget med bemanning på ett statligt bolag bör det statliga företaget tillsvidareanställa den bemanningsanställde i det statliga bolaget.

 

 

Isak From (S)

Helén Pettersson (S)