Motion till riksdagen
2020/21:2102
av Pyry Niemi m.fl. (S)

Inför återigen idrott som begrepp i PBL (plan- och bygglagen)


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att återigen införa begreppet idrott i PBL (plan- och bygglagen) och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är positivt att regeringen sen 2015 tillfört mer ekonomiska resurser till idrotts­rörelsen. Kopplingen folkhälsa och idrottsutövning har blivit mycket tydligare och det finns en gemensam ambition i att idrottsrörelsen kan skapa förutsättningar för organiserad vardagsmotion, barn- och ungdomsidrott och elitidrott som leder till en ökad positiv folkhälsa.

Riksidrottsförbundet har, nationellt och regionalt, drivit frågan om idrotts­anläggningar och ytor för spontanidrott. Det råder en stor ojämlikhet mellan regioner och inte minst kommuner avseende tillgången till idrottsanläggningar och spontan­idrottsytor för att tillgodose de lokala idrottsföreningarnas behov av tider/planering för idrotts-/motionsutövning. För att minska ojämlikheten i landet är det därför angeläget att kommunerna får tydliga krav vid detaljplanering av bostadsområden. Tidigare har begreppet idrott funnits med i PBL, men det har tagits bort. Idrott bör därför införas i PBL 2 kap. 7 § 4 i likhet med nedanstående:

Vid planläggning enligt denna lag ska hänsyn tas till behovet av att det inom eller i nära anslutning till områden med sammanhållen bebyggelse finns: 

  1. gator och vägar 
  2. torg
  3. parker och andra grönområden 
  4. lämpliga platser för lek, motion, idrott och annan utevistelse
  5. möjligheter att anordna en rimlig samhällsservice och kommersiell service.

 

 

Pyry Niemi (S)

 

Anna Wallentheim (S)

Inga-Lill Sjöblom (S)