Motion till riksdagen
2020/21:2090
av Adnan Dibrani (S)

Myndigheter till Halland


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga omlokalisering av myndigheter till Halland och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är viktigt att hela landet känner sig delaktigt i myndighetsutövningen. Utan statlig närvaro i landet minskar känslan av samhörighet och det riskerar att leda till polariser­ing och fragmentering. Under den borgerliga regeringens styre fanns en tydlig centrali­seringstrend. Det har den socialdemokratiskt ledda regeringen satt stopp för.

Regeringen har flyttat ut eller fattat beslut om att flytta ut myndigheter från Stockholm ut i landet. Det handlar om Ehälsomyndigheten till Kalmar, Fastighetsmäklarinspektion­en till Karlstad, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd till Skellefteå, delar av Strålsäkerhetsmyndigheten med 120 anställda till Katrineholm, Polarforskningssekre­tariatet till Luleå, Myndigheten för kulturanalys till Göteborg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor till Växjö, delar av ESF-rådet till Gävle, delar av Universitets- och högskolerådet till Visby och delar av Tillväxtverket till Östersund.

Den parlamentariska landsbygdskommittén presenterade ett förslag om flytt av 10 000 statliga jobb i Stockholmsregionen till mindre orter och glesbygd. Detta under fem till sju år.

En utredning har också föreslagit ökad statlig närvaro i Härnösand.

Hittills har Halland blivit utan omlokaliserad myndighet. Det är vår förhoppning att det är Hallands tur nästa gång.

 

 

Adnan Dibrani (S)