Motion till riksdagen
2020/21:2080
av Elin Gustafsson (S)

Kulturskola i hela landet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att se över hur en nationell reglering kan säkerställa barns tillgång till kulturskola i varje kommun och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Att möjliggöra tillgång till en kulturskola för barn i alla Sveriges kommuner är en fråga om jämlikhet och demokrati. Regeringen har gjort och fortsätter göra stora satsningar för att stärka förutsättningarna för landets kulturskolor både med nationella mål och ekonomiska resurser genom det återinförda statliga bidraget för kulturskolor. Det är både bra och viktigt för barnen och demokratin. Samtidigt hotas kulturskolor i hela landet av minskade kommunala resurser, privatiseringar och checksystem. Syftet med privatiseringarna och checksystemen lyfts fram som tillvägagångssätt för att göra kulturen mer tillgänglig men verkligheten visar motsatsen.

Den kommunala kulturskolan har haft och har fortfarande stor betydelse för barn och unga; den möjliggör en viktig plattform i det demokratiska samhället och möjliggör både kulturell, social och intellektuell utveckling. I utredningen En inkluderande kulturskola på egen grund beskrivs framväxten av landets kulturskolor utifrån ”En bildningstanke om att ge barn och unga möjlighet till en meningsfull fritid, oavsett föräldrarnas ekonomiska förutsättningar ...”. Det är fortfarande denna fråga som är avgörande när det gäller att nå ut och tillgängliggöra kulturskolans verksamhet. Det får aldrig bli en fråga om barnets bakgrund eller var familjen bor när det gäller tillgång till kulturskola både i form om plats men också kostnad.

Kulturskolan är och ska vara en kommunal angelägenhet men för att de nationella medlen ska nå ut till verksamhet för barn i hela landet borde verksamheten regleras nationellt så att tillgången i varje kommun säkerställs. Detta i likhet med den nationella bibliotekslagstiftning som finns. Men det kräver också ett fortsatt behov av att utveckla kulturskolornas verksamhet på lokal nivå i samverkan med skola och fritidsverksamhet med mera. Kultur ska aldrig bara vara för några barn. Kultur är nödvändigt för hela samhället och måste därför tillgängliggöras alla oavsett bakgrund.

 

 

Elin Gustafsson (S)