Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om möjligheten att de statliga bolag som trafikerar svensk nattågstrafik får i uppdrag att se över fordonsparken och tillkännager detta för regeringen.
Dagligen körs nattåg mellan Göteborg och Stockholm i söder till Riksgränsen i norr. Fordonsparken är Trafikverkets och tågen trafikeras av SJ, i dagsläget. Kupéerna är av lite olika kvalitet och det speglas också av priset på biljetten. Genomgående är standarden dock låg. Väljer du att istället färdas en sträcka som är hälften så kort, säg mellan Stockholm och Helsingborg, får du möjligheten att åka med mer komfort och bättre kvalitet. Priset är dock betydligt lägre.
Incitamentet för att som resenär från de nordligare delarna av landet välja tåget är i dagsläget inte stort. Priserna skiljer sig från flygets, där tåget inte kommer väl ut. Tidsåtgången är givetvis en annan – mer än tio gånger så lång i vissa fall. Som det ser ut nu är standarden på nattågen ytterligare en aspekt som inte främjar vare sig tågpassion eller reslust.
Det är förundransvärt att resa inom Sveriges gränser och se vilka villkor medborgarna förväntas foga sig under. Som bosatt i norra Sverige är förväntningarna inte alltid särskilt höga men de infrias heller inte ofta. Besökare, ofta fjällvandrare, från södra Sverige ser kanske den bristfälliga standarden som något exotiskt som de upplever en gång per år. Sammantaget gör låga förväntningar från alla resenärer att detta får fortgå medan fler rubriker om klimatkatastrofen forsar över oss och färre avstår flyg än vad som annars kunde vara fallet.
Rimligt att önska vore att den av statliga bolag ägda och/eller drivna nattågstrafiken var standardiserad i så mån att det på en perrong på Stockholms central inte utifrån tågets utseende går att avgöra om det ska avgå söderut eller norrut. Slitna vagnar och kupéer bör rustas upp eller ersättas och fordonsparken som helhet bör ses över. De statliga bolagen bör ges i uppdrag att se över hur de uppfyller önskemålen om likvärdighet i hela landet i denna fråga.
Emilia Töyrä (S) |
|
Fredrik Lundh Sammeli (S) |
Ida Karkiainen (S) |
Linus Sköld (S) |
|