Motion till riksdagen
2020/21:2059
av Emilia Töyrä m.fl. (S)

Möjliggör tillväxt norr om odlingsgränsen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör överväga en översyn över regelverket för markförsäljning norr om odlingsgränsen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I många kommuner norr om Dalälven pågår intensiva utbyggnader och investeringar. Det finns rikedom i form av mineraltillgångar, ostörd natur och kraftfulla medborgare. Utrymmet mellan byggnaderna är inte alltid speciellt trångt och det finns plats för fler.

För att kunna möjliggöra ett utökat bostadsbyggande och industriinvesteringar krävs tillgång till mark. Norr om odlingsgränsen är möjligheten för kommuner att köpa mark av staten kraftigt begränsad. Då staten också är största markägaren (i Kiruna kommun äger staten 80 procent av landområdet, medan kommunen själv endast har tillgång till 1 procent) blir detta ett problem för tillväxten i de berörda kommunerna.

Regeringen bör se över regelverket för markförsäljning i norra Sverige, speciellt i områden norr om odlingsgränsen i syfte att förenkla och möjliggöra tillväxt och ett gott liv i hela landet.

 

 

Emilia Töyrä (S)

 

Fredrik Lundh Sammeli (S)

Ida Karkiainen (S)

Linus Sköld (S)