Motion till riksdagen
2020/21:2057
av Mattias Vepsä m.fl. (S)

Åtgärder för att omgående förbättra tvångsvården av unga och missbrukare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att vidta nödvändiga åtgärder för att omgående förbättra tvångsvården av unga och missbrukare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Statens institutionsstyrelse (Sis) tar hand om de som är dömda till vård enligt lagen om vård för missbrukare (LVM) och de som är omhändertagna enligt lagen om vård för unga (LVU).

Tyvärr är många gånger vården inte är så effektiv som man kan förvänta sig och verksamheterna lider svårt av brist på välutbildad personal, dålig utvärdering av arbets­metoder och för lite satsning på forskning.

Regeringen har sen 2015 uppdaterat LVU men också låtit genomföra en myndighets­analys av Sis, ledd av Statskontoret, för att ytterligare förstärka vårdens kvalitet och identifiera utvecklingsmöjligheter i myndigheten. Det ligger således ett antal förslag på bordet redo att genomföras och skulle inte dessa förslag leda till önskad kvalitetsförbätt­ring bör regeringen överväga att utreda hur tvångsvård av unga och missbrukare ska se ut i framtiden.

Det är mycket angeläget att Sis resultat förbättras, att de anställda ges en bättre arbetsmiljö och att forskningen ökas, och inte minst krävs en välutbildad personal för att möta dagens behov. För att utveckla verksamheten framåt skulle Sis kunna genomföra en utbildning av behandlingsassistenter. Det är också angeläget att insatser görs för att öka forskningen om behandlingsmetoder.

 

 

Mattias Vepsä (S)

 

Anders Österberg (S)

Annika Strandhäll (S)

Lawen Redar (S)

Sultan Kayhan (S)

Teres Lindberg (S)

Thomas Hammarberg (S)