Motion till riksdagen
2020/21:2049
av Roza Güclü Hedin m.fl. (S)

Erkännande av älvdalskan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att älvdalskan ska erkännas som ett minoritetsspråk eller landsdelsspråk och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Älvdalska är modersmål för många personer i Älvdalen. Språket, med rötter i fornnor­diska, har ungefär 3 000 talare i alla åldrar. Språklagen (2009:600) säger: 14 § Den som har ett annat modersmål än de språk som anges i första stycket (dvs. nationella minoriteter) ska ges möjlighet att utveckla och använda sitt modersmål.Skollagen (2010:800) säger: 7 § En elev som har en vårdnadshavare med ett annat modersmål än svenska ska erbjudas modersmålsundervisning i detta språk om

  1. språket är elevens dagliga umgängesspråk i hemmet, och
  2. eleven har grundläggande kunskaper i språket.

Älvdalska har traditionellt räknats som en svensk dialekt. Idag betraktas den av en rad språkforskare och många andra som ett eget nordiskt språk. Detta av följande skäl:

Idag finns ett nyvaknat intresse hos småbarnsföräldrar att ge språket vidare till nästa generation. Språket hörs i våra förskolor och skolor, och bland ungdomar finns idag en stolthet över språket. Tack vare ett arvsfondsprojekt hålls undervisning på älvdalska för högstadieelever och temaveckor arrangeras i lägre årskurser. En förskoleavdelning med älvdalskt inslag finns. Politikerna i Älvdalens kommun har utarbetat en språkplan. Ett av målen är att år 2030 ska 30 procent av eleverna i årskurs 9 vara älvdalsktalande. Det krävs dock en revitaliseringsprocess och ett erkännande av språket för att barnens rätt till sitt modersmål ska bli verklighet.

 

 

Roza Güclü Hedin (S)

 

Maria Strömkvist (S)

Patrik Engström (S)